5 goede voornemens voor jou als ondernemer

Goede voornemens hebben de afgelopen jaren een slechte reputatie gekregen, vooral omdat ze altijd maar een ambitieuze lijst van beloften zijn geworden die in de loop van het jaar bijna nooit worden nagekomen. Toch worden veel van deze resoluties wel actief nagestreefd. Voor ondernemers, zelfstandigen en professionals kunnen nieuwjaarsresoluties een grote invloed hebben op de groei van hun bedrijf en die van zichzelf.

Een goede manier om naar resoluties te kijken is om ze te zien als doelen, en dan met name SMART-doelen die realistisch zijn om te bereiken. Door haalbare en meetbare doelen te beschrijven die binnen een bepaald tijdsbestek passen, blijf je beter gemotiveerd om je doelen te bereiken.

2020 gaf ons een goede les over het belang van zelfontplooiing, het nemen van tijd om te ontspannen en het bieden van een uitdagend bedrijfsklimaat dat velen van ons dwong om zich aan te passen en te adopteren. In 2021 zou men idealiter deze lessen meenemen en zich voorbereiden op een moderne, veranderde werkomgeving. Met een aantal van deze tips zou u in staat moeten zijn om goede resoluties te stellen die jezelf en je bedrijf helpen om in 2021 te floreren.

1. Blijf op de hoogte van je branche

Aandacht besteden aan wat er in jouw specifieke branche gebeurt is cruciaal om te overleven in deze moderne tijd van snelle veranderingen. Door op de hoogte te blijven, kunt u gemakkelijk anticiperen en u aanpassen om op de hoogte te blijven. “The only constant is change” is een bekend en betekenisvol gezegde.

Door het volgen van interessante berichten op sociale media, door regelmatig te zoeken naar onbevooroordeelde informatiebronnen zoals LinkedIn groepen, autoriteiten op Twitter en bekende fora als Reddit kunt u op de hoogte blijven en goed geïnformeerde beslissingen nemen.

2. Een sterkere leider worden

2020 en de pandemie hebben aangetoond hoe belangrijk het was om sterke leiderschapskwaliteiten te hebben om moeilijke beslissingen – snel – te nemen voor jezelf of je bedrijf. Dit kan variëren van het online trekken van de bedrijfsvoering tot het runnen van je hele bedrijf vanuit huis. Het bedrijfsklimaat in 2021 zal veel vragen om zelfverzekerd, proactief en ambitieus te zijn als ondernemer. U kunt die leiderschapsvaardigheden opfrissen door de juiste boeken te lezen of te luisteren naar podcasts en audioboeken op bijv. Spotify, Audible en Storytel.

3. Verbeter je digitale aanwezigheid

Als u nog niet hebt geprobeerd om je bedrijf zichtbaar te maken op sociale media en andere digitale platforms, dan is het nu tijd om die stappen te zetten. Nu we meer en meer in de richting van digitale communicatiestijlen gaan en de Covid-19 pandemie veel bedrijven en initiatieven online beweegt – het omarmen van de verandering die we nu waarschijnlijk veel meer digitaal zullen gaan opereren is cruciaal. Dit kan zo eenvoudig zijn als het opzetten van een website of ervoor zorgen dat je bedrijf een e-commerce-infrastructuur heeft opgezet. Met lockdowns en de economische crisis die een enorme druk leggen op bedrijven, is de sleutel om ervoor te zorgen dat ook u het hoofd boven water kunt houden, het toegankelijk maken van je bedrijf voor zoveel mogelijk mensen, via het internet.

4. Ontwikkel jezelf

Volg een online cursus, neem deel aan workshops, word lid van een mastermind groep of verdiep je in nieuwe vaardigheden zoals marketing, spreken in het openbaar of programmeren. 2020 was het jaar voor het leren van nieuwe dingen met zoveel meer vrije tijd, en er is geen reden waarom 2021 anders zou zijn. Het leren van een nieuwe vaardigheid maakt je een meer afgeronde en productieve ondernemer.

5. Maak gezondere beslissingen

Gezondheid en welzijn is populairder dan ooit en het belang ervan neemt toe, vooral omdat het betrekking heeft op de productiviteit. Terwijl het slaan van de sportschool of het eten van minder koolhydraten in het algemeen gezond is, staat de geestelijke gezondheid de laatste tijd bij iedereen op de eerste plaats.

Geestelijke gezondheid is een onderwerp van gesprek over de hele wereld, omdat mensen zich realiseren hoezeer het thuisblijven, het isolement en de sociale afstand van invloed zijn op hun geestelijk welzijn. Daarom is het belangrijk om de tijd te nemen om rust te nemen, opnieuw contact te maken met geliefden en te proberen zo veel mogelijk verbonden te blijven.

Lichamelijk welzijn is net zo belangrijk, helaas is dat eind 2020 een uitdagingen geweest omdat veel sportscholen en andere sporten stil hebben gelegen. Toch kan je vanuit huis ook prima in beweging blijven door in de ochtend/avond te sporten en bijv. oefeningen met lichaamsgewicht te doen, of na je lunch – als zich toch al een dipje voordoet – een halfuurtje gaan lopen. Beweging helpt je om gezond en gemotiveerd te blijven, maar zorgt ook dat je je fit en scherp voelt.

Geef een reactie