5 tips om als startende ondernemer je naamsbekendheid te vergroten

Eindelijk heb je de knoop doorgehakt, je gaat voor jezelf beginnen. Heerlijk, werken als eigen baas, alle vrijheid om aan de slag te gaan zoals jij dat graag wilt. Natuurlijk heb je een hoop te regelen voordat je kunt gaan beginnen, maar een echte startende ondernemer heeft dat er graag voor over. Heb je alles klaar voor de start, dan wil je als startende ondernemer je naamsbekendheid vergroten door marketing te voeren.

Vanaf 0 beginnen

Tja, ondernemen is fantastisch natuurlijk, maar je begint met niets. Je hebt nog geen klanten, geen omzet en je bereik is ook niet om over naar huis te schrijven. Hiervoor zul je marketingactiviteiten moeten uitvoeren. In dit artikel geven we 5 tips waarmee je je naamsbekendheid kunt vergroten.

1. Zorg dat je online wordt gevonden

Grijp als startende ondernemer elke kans aan om online gevonden te worden. Dat is immers de plaats waar de meeste potentiële klanten te vinden zijn. Daarvoor kun je onder andere gebruik maken van de volgende marketing taken:

  • Een catchy url voor je website die past bij jouw bedrijf en gemakkelijk wordt onthouden
  • Zorg ervoor dat Google jouw website goed waardeert, door alle tekst op jouw site SEO-vriendelijk te maken en deze regelmatig aan te vullen en te updaten. Je verschijnt dan hoger in de zoekresultaten
  • Bereik je doelgroep door relevante content te maken die aanslaat binnen je markt. Dat kan door middel van bijvoorbeeld een blog, maar bijvoorbeeld ook via social media
  • Maak gebruik van online advertenties. Dit kun je doen als advertentie in Google (SEA), maar je kunt ook adverteren op websites waar jouw doelgroep zich bevindt

2. Gebruik social media

Op social media kun je op een hele laagdrempelige manier je bereik vergroten en je doelgroep bereiken. Door middel van zowel organische als betaalde (advertenties) posts kom je onder de aandacht van potentiële klanten. De kosten daarvoor zijn relatief laag, waardoor het een ideale manier is om als kickstart je doelgroep te bereiken.

3. Netwerken, netwerken en nog eens netwerken

Het kan niet vaak genoeg gezegd worden. Netwerken is voor elke startende ondernemer die nog niet veel naamsbekendheid heeft, van cruciaal belang. Maak dus regelmatig even plaats in je agenda om te kunnen netwerken. Een paar voorbeelden van netwerkoptie zijn:

  • Bezoek bijeenkomsten en events gerelateerd aan je expertise en industrie
  • Ga naar bijeenkomsten van gelijkgestemden, of waar jouw doelgroep is
  • Onderhoud je bestaande netwerk goed en probeer af en toe iemand te helpen 
  • Sluit je aan bij een Mastermind groep en doe zo je voordeel met de kennis en ervaring van andere startende ondernemers die ook naar meer naamsbekendheid op zoek zijn

4. Zorg voor tevreden klanten

Zonder klanten heb je geen inkomen en geen bedrijf. Het is dus van het grootste belang dat je ervoor zorgt dat jouw klanten tevreden zijn. Zelfs als er eens iets misgaat, kan je door een goede service en begrip een tevreden klant behouden. 

Vergeet ook niet om je klanten te vragen om anderen door te verwijzen en een review achter te laten. Als startende ondernemer is mond-tot-mondreclame een van de meest effectieve marketing middelen om snel te groeien. Je ook vragen voor reviews en deze delen met je netwerk en op je website.

5. Maak gebruik van online platformen en marktplaatsen

Online zijn er tegenwoordig veel marktplaatsen en platformen te vinden waar alles draait om vraag en aanbod van producten en diensten. Denk daarbij aan bijvoorbeeld werkspot.nl, fiverr.com, freelance.nl, etc.. Daar kun je als startende ondernemer je voordeel mee doen. Afhankelijk van de markt waarin je opereert kan het rendabel zijn om hier je diensten aan te bieden en op deze manier aan je eerste klanten te bouwen. Levert het je niet meteen nieuwe opdrachten op, dan krijg je zo in elk geval wel weer wat meer naamsbekendheid.

Naast bovenstaande 5 tips zijn er natuurlijk ook nog andere mogelijkheden voor het vergroten van je naamsbekendheid. Denk bijvoorbeeld aan vloggen, samenwerken met partners of e-mailmarketing. Voor welke opties je ook gaat, begin op een laagdrempelige manier en breidt je marketingactiviteiten steeds verder uit.

Geef een reactie