Productief thuiswerken met deze 8 tips

Tegenwoordig werken we wanneer dat mogelijk is vanuit huis. Sommigen van ons waren dat al gewend, maar voor de meesten onder ons is dat een nieuwe ervaring. Je werktijden zijn anders wanneer je thuis werkt en ook de wereld van werk en privé beginnen door elkaar heen te lopen. Je eettafel is tevens je werkplek, tussen je Zoom meetings door ruim je nog even je vaatwasser leeg en na het eten werk je nog even een mailtje weg. Dit kan uitdagend zijn en vereist wat regels en discipline om productief thuiswerken mogelijk te maken.

In dit artikel geven we je 8 tips om productiever thuis te werken en het optimale uit je dagen te halen en een gezonde balans tussen privé en werk te houden.

Productief thuiswerken in 8 stappen

1. Creëer een goede werkplek
Ook als je gaat thuiswerken is het belangrijk dat je zorgt voor een rustige en comfortabele werkplek. Met je laptop op de bank tussen de kids is bijvoorbeeld geen goed idee. Als je geen kamer hebt waar je je terug kunt trekken om rustig te werken, zoek dan een rustige plek in de huiskamer, zo ver mogelijk bij alle afleidingen vandaan. Maar hierover goede afspraken met je partner en kinderen.

2. Regelmaat is belangrijk
Zorg er voor dat je ’s morgens op tijd begint, in je dagelijkse kleding, en op dezelfde tijden start die je gewend bent. Dit heeft als voordeel dat je dan op de normale momenten met je collega’s kunt communiceren die dezelfde werktijden hebben. Bovendien heb je met vaste tijden ook regelmaat en niet het gevoel dat je tijdens je vakantie aan het werk bent en visa versa.

3. Vergeet niet te pauzeren
Neem op tijd pauze. Maak goede afspraken met jezelf en houd je daar ook aan. Je neemt bijvoorbeeld ’s morgens twee keer 10 minuten voor een kopje koffie of thee, een half uurtje voor de lunch en ’s middags nog eens twee momenten om pauze te nemen. Doe je voordeel met het feit dat je vanuit thuis werkt en ga bijvoorbeeld een rondje lopen of geniet even van het zonnetje in je tuin!

4. Maak een planning
Om te voorkomen dat je tijdens het thuiswerken door de bomen het bos niet meer ziet is het handig om per dag een todo-lijst of, nog beter, een planning te maken. Zo kan je makkelijker je hoofd bij je werk houden. Je weet dan wat je te doen hebt en raakt minder snel afgeleid. Laat je hierdoor vooral ook helpen door gebruik te maken van verschillende apps die je productiviteit verhogen.

5. Ga verstandig om met de flexibiliteit van thuis werken
Online netwerken of even bellen of chatten met collega’s is gemakkelijker wanneer je aan het thuiswerken bent. Je stoort er immers niemand mee. Maar, het gevaar schuilt erin dat het jou teveel afleidt van de planning die je hebt gemaakt. Vergeet niet dat flexibiliteit niet gelijk staat aan vrijheid. Probeer eens of je voor online netwerken, bellen en chatten tijd in kunt plannen. Dat maakt alles meteen een stuk overzichtelijker voor je en zorgt ervoor dat je aan het einde van de dag je belangrijkste taken hebt afgerond.

6. Sluit je werkdag af
Als je normaal gesproken tot 16.00 of 17.00 uur werkt, doe dat thuis dan ook. Ruim daarna ook al je werkspullen weg zodat je de associatie met werken in huis verkleint. Zo voorkom je dat je verstrikt raakt in een continue sleur van werken. Werken is leuk, maar afschakelen en ontspanning is net zo belangrijk. Daardoor blijf je gemotiveerd en productief tijdens de werkuren.

7. Zorg voor voldoende ontspanning in je vrije tijd
Om de volgende dag weer goedgemutst en uitgerust aan het werk te gaan is het belangrijk dat je na werktijd zorgt voor voldoende ontspanning en beweging. Dat je thuis werkt betekent niet dat je ineens je ontspannende activiteiten kan verwaarlozen. Ga dus lekker sporten, maak een frisse wandeling, luister naar je favoriete muziek of kijk een leuke film of serie. Mogelijkheden te over.

8. Houdt contact met gelijkgestemden door online netwerken
Via online netwerken kun je contact houden met gelijkgestemden. Neem bijvoorbeeld deel aan een online Mastermind groep. Zo kan je sparren met professionals op jouw vakgebied zonder dat je daarvoor naar een fysieke bijeenkomst hoeft te gaan.

Start je eigen online netwerk groep!

Ontdek de kracht van een online community.


Andere omgeving, andere werkwijze

Omdat je je in een andere omgeving bevindt is het belangrijk om je werkwijze hier ook op aan te passen. De momenten die je op kantoor plant voor meetings, pauzes, en focus kun je thuis ook prima toepassen, maar vergen wel discipline om goed uit te voeren. Welke tips heb jij nog om productief thuiswerken mogelijk te maken? Laat het ons weten in de reacties.

Geef een reactie