De beste netwerken voor (startende) ondernemers

Zelfstandig ondernemen is geweldig. Je bent eigen baas en kunt alle successen die je behaalt aan jezelf toeschrijven. Maar, zoals met alle goede dingen, is er ook een keerzijde: je staat er vaak alleen voor. En ook al sta je er niet alleen voor, maar heb je bijvoorbeeld een partner met een luisterend oor en fijne medewerkers, jij bent uiteindelijk eindverantwoordelijk. Daarnaast kijkt je omgeving, tenzij het ondernemers zijn, niet op dezelfde manier de keuzes en beslissingen die je op pad komen. Daarom is het hebben van een ondernemersnetwerk van gelijkgestemden erg waardevol om je zo te blijven ontwikkelen, scherp te houden en te leren van elkaar.

Netwerken is investeren in jezelf

Doordat ondernemers vaak heel veel tijd in hun bedrijf steken schiet actief netwerken er nog wel eens bij in. Dat is jammer, want daarmee doe je jezelf absoluut tekort. Als je over een goed netwerk beschikt, is dat bijzonder waardevol. Binnen je netwerk kun je namelijk kennis en ervaring delen, maar ook specifieke problemen met elkaar bespreken waardoor je zult merken dat je sneller tot een oplossing zult komen.

Het is dus zeker aan te bevelen om wekelijks tijd in je agenda te reserveren om te netwerken. Dit kun je zowel één op één doen alsook in een netwerkgroep. Bijvoorbeeld door het bezoeken van een netwerkborrel, bezoeken van events, of tijd investeren aan het vergroten en onderhouden van je huidige netwerk.

Vormen van netwerken

Netwerken kan op verschillende manieren. Er is dus altijd wel een manier te vinden die bij jou en je drukke agenda past. We geven je een paar voorbeelden van manieren om te netwerken:

Bezoek events die op jouw vakgebied gericht zijn

Een uitstekende manier om vakgenoten te ontmoeten en je ondernemersnetwerk te vergroten. Als je het treft biedt zo’n event je de kans om met gelijkgestemden in gesprek te gaan en ervaringen te delen. Kijk ook goed naar het type events. Sommige events zijn puur om te netwerken en andere zullen eerst informatief zijn door middel van presentaties, gevolgd door bijvoorbeeld een netwerkborrel. 

Ga naar de ondernemersbijeenkomsten die de KvK organiseert

Samen met Ondernemersplein is de KvK het hele jaar door actief bezig om evenementen voor ondernemers te organiseren. Deze evenementen hebben allemaal een eigen thema. Check daarom hier regelmatig om te zien of er evenementen bij zitten die jou aanspreken.

Connect en praat met mensen via social media

Social media platformen zijn bij uitstek geschikt om mensen te vinden met dezelfde interesses. LinkedIn is een goed voorbeeld van een platform vol met professionals. Ook Twitter is een platform waarmee je eenvoudig de interactie op kunt zoeken met mensen die dezelfde interesses en bezigheden hebben. Doe hier zeker je voordeel mee.

Sluit je aan bij een Mastermind groep

Een Mastermind groep is een groep van gelijkgestemden die regelmatig bij elkaar komt. Dat kan zowel fysiek of online. Tijdens deze bijeenkomsten worden ervaringen uitgewisseld en kennis gedeeld.

Deel uitmaken van een Mastermind groep is investeren in jezelf en je bedrijf. Door te profiteren van de kennis en ervaring van dit ondernemersnetwerk hoef je niet steeds opnieuw het wiel uit te vinden. En dat scheelt. Niet alleen tijd, maar vaak ook geld.

Let wel goed op dat je een Mastermind groep kiest met personen die relevant voor je zijn. Dat kan bijvoorbeeld op basis van dezelfde fase als ondernemer, maar ook door personen in dezelfde branche op te zoeken. Op basis van je relevantie zullen de mensen die al in een Mastermind groep zitten je toelaten tot deze groep.

Stel je eigen netwerk-mix samen

Concluderend zijn er verschillende manieren om je ondernemersnetwerk op te bouwen. Deze kun je natuurlijk ook prima combineren.. Zo kun je bijvoorbeeld deelnemen aan een Mastermind groep en ook af en toe een event voor ondernemers bezoeken. En eerlijk is eerlijk, we hebben allemaal wel een moment per dag om actief te zijn op social media.

Geef een reactie