Hoe blijf je creatief als je op afstand met je team werkt

Uit een recent onderzoek bij snel groeiende particuliere bedrijven in Amerika is gebleken dat tweederde van de werknemers van plan is om het vermogen om te werken op afstand te vergroten. Ongeveer 2% zal in de nabije toekomst zelfs volledig virtueel gaan. Dit komt omdat bedrijven zeggen dat de productiviteit is toegenomen sinds werknemers thuiswerken en bedrijven kunnen besparen op kosten zoals huurkosten en andere middelen.

Echter, doordat er minder direct contact is tussen collega’s vrezen veel bedrijven dat de teamgeest ook verminderd waarbij een verlies aan creativiteit de productiviteit kan gaan belemmeren. 

Hoe kunnen we er in slagen om creatief te blijven en onze creativiteit te laten bloeien?

Wordt een waarnemer

Innovatie begint meestal met begrip en empathie welke je bereik door middel van observatie van diegenen waarvan je de problemen wilt oplossen. Dit is de sleutel tot het succes van het “virtueel” bedrijfsmodel. Raak geïnspireerd door het probleem zelf te ervaren of te zien. Als je ziet hoe anderen hun problemen in hun dagelijks leven proberen op te lossen, dan pas kan je zelf creatief meedenken en unieke inzichten voor jezelf of je team verkrijgen.

Vergroot je verbondenheid

Innovatie vraagt om vertrouwen; en dit kan moeilijk te bereiken zijn zonder direct oogcontact, zoals via het digitaal videobellen met Zoom, waar je niet tegelijkertijd in de camera en naar de gezichten op het scherm kunt kijken.

Het wordt aangereden regelmatig persoonlijk bij elkaar komen voor activiteiten zoals brainstormen, maar ook om je relaties op te bouwen, zoals met een (digitale)borrel. Dit soort activiteiten helpen je ook om weer een gevoel van verbondenheid met het werk en de werkruimte te krijgen. Je kunt zo je gevoel van saamhorigheid vergroten en de teamcultuur verbeteren.

Meld je vrijblijvend aan voor een Mastermind sessie

Leer van gelijkgestemden in een Mastermind groep

Vergaar meer meningen

Innovatie gedijt op verschillende perspectieven en ervaringen, en de digitale samenwerking maakt het gemakkelijk om iedere deelnemer te betrekken. Het organiseren van open gesprekken rondom bepaalde onderwerpen kan leiden tot meer samenwerkingsverbanden met teams buiten de jouwe. Dit kan de doorstroming, samenwerking en innovatie-aspecten van een project sterk vergroten.

Experts bevelen aan om innovatiesessies te organiseren voor meer mensen binnen het bedrijfsleven of de industrie. Hoe transparanter je bent over waar je mee bezig bent, hoe groter de kans dat iemand met je wilt samenwerken en ideeën met je wilt delen. Pas dan kan iemand zijn of haar unieke waarde en mening inbrengen.

Creëer betrokkenheid

Vanaf ieder niveau kan er bij worden gedragen aan innovatie. Digitale tools zoals Zoom lijken bij te dragen aan een “democratiserend” effect, waarbij niet slechts één persoon de leiding heeft, maar waar iedereen zijn eigen “vetrouwde plek” heeft van waaruit hij of zij zijn of haar mening kan geven en daarmee een goede bijdrage kan leveren. Het stelt mensen ook in staat om hun verschil in mening sneller te uiten en geeft daarmee een stem aan mensen die dat normaal minder snel iets zouden zeggen.

Ook introverte mensen kunnen gemakkelijker hun mening en ideëen delen via de chat en andere digitale tools. Veel bedrijven gebruiken bijvoorbeeld de online whiteboard-tool Miro om ideeën vrij en openlijk te delen en deze later te bespreken.

Behoudt je creativiteit

De innovatie neemt tijdens een videosessie snel af, samen met de energie en de focus de groep. Om te voorkomen dat jijzelf en andere deelnemers uitgeput raken, raadden  experts aan om minstens één uur voor een brainstorm sessie vrij te houden en jezelf mentaal niet teveel te belasten. Ook helpt het om met een “energizer” tussen je meetings door even te pauzeren, te bewegen, of je zelfs even op te frissen.

Mis je het teamwerk? Wil je je bedrijfsidee in de praktijk brengen? Overweeg dan om deel te nemen aan onze online mastermind-sessie! Ontdek hoe het is om je aan te sluiten bij een gemeenschap van gelijkgestemde mensen die samen verschillende uitdagingen aanpakken door hun kennis en ervaring te delen.

Klaar voor een Mastermind Groep?

Meld je aan en start direct met je eigen groep.

Geef een reactie