Hoe kan ik een Mastermind groep opzetten?

Je bent ondernemer en streeft ernaar om te blijven groeien. Je wilt je als ondernemer ontwikkelen om je bedrijf succesvol te maken en te houden. In je ondernemerskring hoor je steeds vaker de term “mastermind groep” terugkomen als instrument om jezelf verder te ontwikkelen. Maar wat is een “Mastermind” en hoe kun je een Mastermind groep opzetten? Wij leggen het je uit.

Wat is een Mastermind groep?

Een Mastermind groep bestaat uit een groep mensen die gelijkwaardige doelen en ambities hebben. Het is een groep van mensen die elkaar helpen met het laten groeien van elkaars bedrijf en om succes te behalen. Iedereen in de groep heeft ambities die met elkaar gedeeld worden, waardoor je met hulp van de anderen deze kunt gaan verwezenlijken.

Stel je voorwaarden
Voordat je zelf aan de slag gaan met het opzetten van een Mastermind groep is het belangrijk dat je bepaalde voorwaarden aan je Mastermind groep stelt. Dit helpt je om een zo relevant  mogelijke groep op te zetten en er zo het meeste uit te halen:

 • Een groep mensen met ambities op ongeveer hetzelfde niveau
 • Een groep mensen die verschillende karakters hebben
 • Een groep mensen die serieus bezig is met het ondernemerschap
 • Een groep mensen die elkaar (nog) niet goed kennen
 • Een groep mensen die tenminste voor een 3-6 maanden actief willen zijn

Bovenstaande voorwaarden zijn voorbeelden waar je aan kunt denken wanneer je een Mastermind groep wilt opzetten of als aansluit bij een bestaande groep. Het helpt je om een groep te vormen waar jij, maar ook de rest, het meeste uit kunt halen.

Hoe vind je groepsleden?
Vaak ken je als ondernemer genoeg andere mensen in je omgeving die gelijke interesses hebben en waarvan je denkt veel te kunnen leren. Houdt er wel rekening mee dat het goed is om ook met minder bekende mensen in je groep samen te werken. Daarnaast is het belangrijk dat de mensen aan jouw gestelde voorwaarden voldoen om ervoor te zorgen dat je een match hebt die aansluiten bij jouw doelen.

De mensen die je op het oog hebt kun je natuurlijk benaderen. Om ook onbekende mensen met dezelfde doelen bij jouw groep te krijgen kun je een oproep plaatsen voor jouw Mastermind groep. De ideale Mastermind groep bestaat uit 4 tot 6 personen. Ook kun je deze nog aanvullen met een Mastermind coach.

Wat ga je bespreken?
Uiteraard ga je het met je groepsleden hebben over elkaars persoonlijke doelen en ondernemingsdoelstellingen. Maar op basis van welke onderwerpen ga je dit gesprek aan? Stel een aantal thema’s op en ga vanuit deze thema’s de discussie aan. Een aantal voorbeelden:

 • Het verhogen van je naamsbekendheid
 • Je klanttevredenheid verhogen
 • Je aantal klanten verhogen
 • Je bedrijf winstgevend maken en houden
 • Het automatiseren van je bedrijfsprocessen
 • Het aannemen en aansturen van personeel
 • Strategische keuzes binnen jouw markt en bedrijf

Praktische tips
Als je een groep gelijkgestemden ondernemers gevonden hebt die op hetzelfde niveau gelijkwaardige ambities hebben dan kun je aan de slag met je Mastermind groep.

Frequentie
Bepaal hoe vaak je bij elkaar wilt komen om de voortgang op je doel te bespreken en te delen waar je tegenaan loopt. Spreek bijvoorbeeld eens per maand online af en ontmoet elkaar eens per kwartaal op een fysieke locatie.

Agenda
Zet van tevoren een duidelijke agenda en bepaal ook hoeveel tijd je per item wilt besteden. Dit helpt je om je te structureren en to the point te blijven. Zorg ook voor een (wisselende) voorzitter die de tijd en discussie in de gaten kan houden.

De eerste ontmoeting
Bij de eerste dat je met je Mastermind groep afspreekt is het belangrijk om iets meer tijd te pakken om uitgebreid met elkaar kennis te maken. Bepaal de eerste keer ook je terugkerende agenda en andere regels voor de groep.

Start direct met je eigen Mastermind groep

Klaar voor een Mastermind Groep?

Meld je aan en start direct met je eigen groep.

Nu dat je weet hoe je een Mastermind groep kunt opzetten kun je direct aan de slag om jouw ideale Mastermind groep te starten. Mijn Mastermind is gericht op het samenbrengen van gelijkgestemden en om je te helpen bij het opzetten van of het aanmelden bij een Mastermind groep.

Geef een reactie