Je eerste stappen als ondernemer

Waarschijnlijk heb je er lang over gedroomd en nog langer over nagedacht voordat je de knoop hebt doorgehakt om je eerste stappen als ondernemer te zetten. Een belangrijke beslissing die een streep haalt door alles wat je gewend was. Geen zekerheid van een vaste baan of een vast inkomen, lange werkdagen en slapeloze nachten.

Voor de meeste ondernemers is dat het echter allemaal waard. Zeker wanneer er succes geboekt wordt. Om niet alles aan het toeval over te laten, is het belangrijk dat je voor jezelf een stappenplan maakt. Daarmee kan je gericht aan de slag en vergroot je jouw kans op succes. In dit artikel geven we je een functioneel stappenplan, waar jij je voordeel mee kunt doen en je eerste stappen als ondernemer kunt zetten.

Het stappenplan:

Start met je eerste idee
Laat je niet door familie of vrienden beïnvloeden en start met het uitwerken van jouw oorspronkelijke idee. Dat is meestal iets waar jij je zeker bij voelt en waarvan je over voldoende kennis van zaken beschikt om zelfstandig aan de slag te kunnen gaan.

Onderzoek de markt en de behoefte
Marktonderzoek is voor een startende ondernemer van groot belang. Het is namelijk al moeilijk genoeg om als starter een marktaandeel te vergaren. Verdiep je daarom goed in de markt waarin je actief wilt zijn, zodat je niet voor verrassingen komt te staan en je optimaal op de behoefte in de markt kunt inspelen.

Maak het concreet in een business plan
Als je jouw idee hebt uitgewerkt en marktonderzoek hebt gedaan is het goed om dit te verwerken in je business plan. Jouw businessplan kan in de vorm van een pitch deck voor jezelf en investeerders, maar soms moet het wat formeler in een document als je bijv. een lening bij de bank gaat aanvragen. 

Het belangrijkste is dat je aan de verschillende facetten van het ondernemen nadenkt en dat er voldoende potentie is om omzet te draaien en winst te gaan maken. Verder maakt een businessplan je visie en hoe je deze wilt realiseren concreet. Onderweg zal het je tevens helpen om te reflecteren of je nog op de juiste koers zit of dat je er juist bewust van afwijkt. Voor inspiratie kun je eens kijken naar het Business Model Canvas voor meer houvast en structuur.

Schrijf je in bij de KvK
Heb je alle voorbereidingen getroffen, dan is het tijd om je bij de Kamer van Koophandel in te gaan schrijven. Dat kost je – op moment van schrijven – éénmalig €50,- en daarvoor krijg je een KvK-nummer, waarmee je je diensten mag aanbieden en bij de belastingdienst een B.T.W.-nummer aan kunt vragen. Wanneer je officieel in het handelsregister staat kun je een zakelijke bankrekening openen waar je je inkomsten op binnen kunt laten komen en je kosten vanuit zult financieren.

Aan de slag als startende ondernemer
Start klein: leg contact met je eerste klanten en valideer je propositie en prijs. Het staat je natuurlijk vrij om als starter direct een grootschalige mailing te doen om in één keer zoveel mogelijk potentiële klanten te bereiken. Wij adviseren echter om klein te beginnen en goed te luisteren naar de feedback die je krijgt. Dat stelt je in staat om indien nodig je plan enigszins bij te sturen, waardoor de kans op succes behoorlijk toe kan nemen.

Ga netwerken: Omring jezelf met andere ondernemers
Een goed ondernemersnetwerk van gelijkgestemde (startende) ondernemers kan je enorm helpen met groeien. Niemand begrijpt je zo goed als een andere ondernemer. Hij of zij loopt hoogstwaarschijnlijk tegen dezelfde problemen aan al jij als starter doet, of herkent ze nog heel goed.

Om zoveel mogelijk profijt van de kennis en ervaring van andere startende ondernemers te kunnen krijgen, kan je je aansluiten bij een Mastermind groep. In een Mastermind groep zul je samen met andere ondernemers een klankbord zijn voor elkaar en feedback geven op elkaars ideeën en uitdagingen om elkaar op die manier vooruit te helpen.

Alle leden van uit de Mastermind groep zijn zo beter in staat om hun gestelde doelen uit hun businessplan te bereiken. Iedereen in de groep deelt namelijk zijn of haar expertises, objectieve blik en netwerk om zo ieders problemen en obstakels te overkomen.

Een aantal voordelen van een Mastermind groep op een rij:

  • Expertises delen;
  • Klanbord
  • Sparring partners;
  • Motivatie;
  • Evaluaties;
  • Bewaking van de voortgang van gestelde doelen

Start nu met een Mastermind groep

En deel je uitdagingen met andere ondernemers

Trek je eigen plan
Vanzelfsprekend zijn er meerdere stappen die je kunt nemen om als startende ondernemer aan de slag te gaan. Denk bijvoorbeeld aan het inhuren van personeel, het huren van kantoorruimte, of andere praktische zaken. De bovengenoemde stappen in dit artikel geven je echter mooie houvast bij het starten van je onderneming.

Tot slot: Je zult als ondernemer regelmatig buiten je comfort zone stappen, maar vergeet niet altijd naar jezelf gevoel te blijven luisteren. Iedereen onderneemt tenslotte op zijn eigen manier.

Geef een reactie