Mastermind in de praktijk

Dat Mastermind groepen een positief effect op de business kunnen hebben, blijkt wel uit het feit dat Mastermind hot is. Succesvolle zakenmensen maken vaak deel uit van een Mastermind groep, of leiden er één. De grote vraag naar Mastermind groepen resulteert erin dat steeds meer mensen zelf een Mastermind groep opzetten. Een Mastermind groep starten is niet echt ingewikkeld, maar kost je wel tijd en aandacht. Daarnaast ben je misschien wel benieuwd hoe een Mastermind er in de praktijk aan toe gaat. In dit artikel vertel ik je er meer over.

Een Mastermind groep opzetten

Voor een Mastermind groep heb je 4 tot 8 leden nodig. Ga je een Mastermind groep starten, dan kan je Mijn Mastermind een oproep plaatsen. Daarbij is het belangrijk om aan te geven welke soort leden je zoekt voor je groep. Ben je op zoek naar (aspirant) ondernemers, zelfstandig ondernemers, ondernemers in het MKB, professionals, of een mix? Daarnaast is het goed om aan te geven waar je focus op ligt; een specifieke industrie of vakgebied?

Het belangrijkste is dat je erbij vermeld waarom je de Mastermind groep wilt starten en wat jij ervan verwacht. Dat is heel belangrijk voor het succes van de groep. Een CEO van een groot gerenommeerd bedrijf en iemand die net voor zichzelf gaat beginnen, hebben elkaar niet helemaal hetzelfde te bieden omdat er minder gelijkwaardige raakvlakken zijn.

Groei als ondernemer

Leer van gelijkgestemden in een Mastermind groep

Waar let je op als je een Mastermind groep start?

Let er op dat (nieuwe) leden voldoende raakvlak hebben om samen een Mastermind groep te starten. In principe bepaal je zelf wat de belangrijkste criteria zijn. 

Voorbeelden van belangrijke raakvlakken zijn:

 • Een goede klik en vergelijkbare ambities;
 • Vergelijkbare doelen;
 • Gerelateerde branche, of juist een hele andere;
 • Vergelijkbare situatie: startende ondernemers of scale-ups;
 • De bereidheid om een commitment voor langere tijd aan te gaan;
 • Locatie: iemand uit Groningen en iemand uit Limburg spreken bijvoorbeeld niet gemakkelijk fysiek met elkaar af. Je kunt in dat geval natuurlijk wel de Mastermind sessies online houden.

Stel grondregels op

Wanneer je voldoende leden hebt die willen deelnemen aan jouw Mastermind groep is het tijd om als groep samen op te starten, onderling afspraken te maken en de “grondregels” van de groep te bepalen.

In de grondregels worden belangrijke zaken afgestemd zoals:

 • De frequentie van de meetings, bijvoorbeeld eens per maand;
 • De locatie waar de meetings worden gehouden (je kunt ook afspreken dat er nu en dan ook online wordt afgesproken als dat beter uitkomt);
 • Er moeten goede afspraken worden gemaakt met betrekking tot het vertrouwen binnen de groep. Als je weet dat wat je zegt niet naar buiten lekt, is het gemakkelijker om je ervaringen en zorgen te uiten:

De agenda

Het is belangrijk voor het succes van de Mastermind groep dat er een duidelijke agenda wordt gehanteerd en dat iedereen evenveel kan brengen en halen. Dat hoort ook bij de grondregels van een Mastermind groep. 

Die agenda kan er bijvoorbeeld zo uitzien:

 • Commitment check: heeft iedereen de actiepunten van de vorige keer uitgevoerd?
 • Wins: wat is er in de afgelopen periode allemaal goed gegaan?
 • Obstakels: waar lopen de leden van de Mastermind groep tegenaan?
 • Needs: waar hebben de leden van de Mastermind groep hulp bij nodig?
 • Discussie: tijd voor nieuwe ideeën, brainstormen en suggesties.
 • Commitment: welke actiepunten zijn er voor de volgende sessie?

Mastermind met coaching

Wil jij je graag aan wilt sluiten bij een Mastermind groep, maar heb je geen tijd, energie of goesting om een Mastermind groep te starten? Dan kun je beter een Mastermind groep met coaching zoeken.

De coach zorgt er dan voor dat je in een Mastermind groep met gelijkgestemden komt. Bovendien bewaakt de coach de voortgang van de leden van de Mastermind groep. 

Hij of zij bewaakt dus eigenlijk de doelen van de leden van de Mastermind groep en houdt iedereen scherp. Zo worden de doelen die jij jezelf hebt gesteld eerder bereikt.

Geef een reactie